Poți fi fericit orice s-ar întâmpla – Richard Carlson

Am parcurs această carte în drum spre muncă, fără nicio intenție inițială, dar tot citind, am observat că alt moment mai bun din zi, nu îmi puteam alege. Când ești prins în mulțime, când ești înconjurat de o masă de oameni, ai șansa să observi mai bine principiile care sunt discutate în această carte de psihologie cotidiană. Tot sorbind cuvinte și înțelesuri, îți ridici capul și privești oamenii prinși în tot felul de activități, și te întrebi: oare câți dintre aceștia cu adevărat fericiți?

poti fi fericit orice s-ar intampla

Personal, am optat foarte rar pentru lectura vreunei cărți motivaționale, pentru că sunt mai încăpățânată, ca să spun așa; trebuie să înțeleg o idee psihologic foarte bine, mai mult decât atât trebuie să mă simt capabilă de aplicabilitatea a ceva ce mi se spune fără voce, doar prin cuvinte. Iată că această carte a reușit să ungă câteva sertare ale încăpățânării mele, mai scârțâite.

Am avut pe alocuri impresia că vorbele au glasul oratorului Richard Carlson, foarte aproape de urechile mele, tocmai ca să le prind esența mai bine, creându-se astfel un fel de intimitate între cititor și orator. De câteva ori, chiar era cât pe ce să nu cobor din autobuz la stația corespunzătoare!

poti fi fericit orice s-ar intampla

Richard Carlson (1961 – 2006) este “unul dintre principalii experți americani în domeniul fericirii și un orator motivațional apreciat la nivel mondial.” Stilul lui, clar și direct, dar nu intimidant, te conduce pe un itinerariu al perceperii stării de fericire. El susține că fericirea este o stare naturală, ce nu ar trebui să depindă de factori exteriori: probleme rezolvate, bani, ciocolată, mașini scumpe, partener ideal, etc.

Nu te aștepta, însă, ca după ce ai citit această carte să deții, definitiv și irevocabil, noțiunea de fericire, aceasta depinde numai de psihologia ta, de autoeducare și de înțelegerea corectă a tehnicii, pe care vă recomand să o parcurgeți singuri, citind acest volum. Fericirea depinde de câțiva factori interiori preciși, cum ar fi: înțelegerea gândirii (“Gândirea noastră nu este “realitate”, ci doar o încercare de a interpreta o situație dată. Interpretarea noastră a ceea ce vedem creează o reacție emoțională.”), a stărilor de spirit în continuă schimbare (“Nu lua prea în serios starea de spirit negativă.”), a realităților separate (fiecare om vede realitatea într-un mod propriu și independent), precum și capacitatea de a trăi prezentul.

“Scopul este acela de a înțelege gândirea așa cum e ea: o aptitudine pe care o ai și care îți modelează realitatea din interior spre exterior.” (pag. 47)

Mi-a plăcut, în mod deosebit, că cititorul, pentru sprijinul argumentării și a înțelegerii, primește foarte multe exemple aplicabile și logice, atât pentru a surprinde AȘA DA – ul, cât și pentru a sublinia AȘA NU – ul.

Prin intermediul acestei cărți, am înțeles mai bine de ce perceperea realității exterioare depinde în mare parte de funcționarea armonioasă a lăuntrului meu.

“Poți fi fericit orice s-ar întâmpla” (Cinci principii pentru a-ți păstra perspectiva asupra vieții) ne ajută să înțelegem anumite aspecte simple, prin intermediul cărora să reușim să integrăm titlul în curgerea firească a vieții noastre. Ușor de zis, greu de făcut; dar înțelegerea substanței principiilor, mai apoi punerea lor în practică, este un prim pas, ca primul pas al omului pe lună.

Cuvinte cu miros primăvăratic de infinit:

De fiecare dată când experimentăm viața din starea noastră mentală cea mai naturală, ne simțim fericiți.” (pag. 101)

“O minte “în afara momentului” este un teren fertil pentru griji, anxietăți, regret și vinovăție.” (pag.108)

“Pentru a scăpa de stresul din viața ta, înțelege mai întâi că stresul reprezintă percepția ta asupra situației, și nu ceva inerent acesteia.” (pag. 105)

Detalii:

Titlul original: You Can Be Happy No Matter What

Traducere din limba engleză: Apa Mona

Anul apariției: 2015

Nr de pagini: 224

Disponibil la Editura ACT și Politon

“Fericirea este chiar acum.” (pag. 205)

P.S. Dacă sunteți interesați, despre fericirea la diferite vârste, am scris mai multe aici.

De evitat: paralizia analitică

7 gânduri despre “Poți fi fericit orice s-ar întâmpla – Richard Carlson

  1. Asadar, daca fericirea e o stare naturala ce nu trebuie influentata de factori externi, inseamna ca ori esti fericit in mod natural, ori esti nefericit. Sau mai poti fi somewhere in between. Dar cum senzatia, sau perceptia, este ca fericirea este influentata de factori externi, inseamna ca fericirea perceputa este altceva decat fericirea intrinseca. Sau poate ca mai este o stare pe care noi o considerăm a fi fericire si careia ar trebui sa ii dam alt nume, pentru ca evident nu corespunde conceptului de fericire nealterata de factorii externi.
    (Am si eu incapatanarea mea…)

    Apreciat de 1 persoană

    1. După cum am mai spus într-un articol anterior, înainte de a citi această carte, fericirea este ceva ce deținem deja, în interiorul nostru. Și mai cred că da, omul se poate autoeduca să fie fericit!
      Și dacă e să vorbim despre fericire într-o manieră analitică, ajungem la concluzia: câți oameni, atâtea noțiuni ale fericirii, după cum a afirmat un prieten.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu