I love me (Calea spre iubirea de sine) – David R. Hamilton

Probabil am mai spus până acum că nu sunt (și nici nu am fost vreodată) vreo mare iubitoare de cărți motivaționale sau de dezvoltare personală, din simplul motiv că nu am crezut niciodată în puterea lor binefăcătoare, dar citind ″Poți fi fericit orice s-ar întâmpla″, am descoperit că, surprinzător, pot constitui o lectură plăcută și relaxantă, ba chiar pot fi adevărate izvoare de informații utile, și nu doar pentru cei pasionați de acest domeniu, acela al conștiinței sau al minții, ci și pentru cei sceptici sau imparțiali.

Într-un articol spuneam că lecturile din domeniul dezvoltării personale nu mi-au fost niciodată prioritare, de aici poate și sceptismul, dar, mulțumită Editurii Niculescu, am descoperit câteva volume ce m-au surprins pozitiv și care nu m-au plictisit, ceea ce-i de mirare.

IMG_20170213_153519_933

“I love me” nu aduce, poate, nimic nou sau spectaculos în fața cunoscătorilor, ci, probabil, doar în fața celor care vor să citească ceva concret și nimic sofisticat, pentru că David R. Hamilton relatează, pe cât de simplu posibil, întâmplări concrete din experiența proprie, din drumul ce a dus la cunoașterea de sine, dar și trucuri pentru a-ți schimba perspectiva asupra vieții tale, în general vorbind, spre a capăta o altă postură în drumul acesta cu un singur sens.

Şi poate că această carte nu mă ademenea atât de tare dacă avea la bază statistici sau alte „aiureli”, din contră, volumul surprinde prin întâmplări prin intermediul cărora autorul însuși s-a autocizelat, a devenit unul dintre experții în domeniul dragostei de sine, ceea ce nu-i de ici-colo. Cuvintele sale trec dincolo de paravanul de hârtie, deoarece limbajul este unul simplu, deloc științific sau prea elaborat, ci, mai degrabă, unul familiar, unul prietenesc. Aş zice că autorul cărții se pricepe mai bine la a se iubi pe sine, decât în a relata cum a ajuns la această iubire. Per total, „I love me” a constituit o lectură utilă și interesantă! Recomand cu drag!

Descriere:

″Atunci când omul de ştiinţă David Hamilton şi-a dat seama că lipsa iubirii de sine îl sabota pur şi simplu, s-a gândit la un proiect în care „cobaiul” era propria persoanǎ. Timp de un an de zile, David a analizat cele mai recente studii în chimia creierului, în neuroştiinţe, precum şi tehnici de psihoterapie şi dezvoltare personală. El şi-a dat seama că iubirea de sine ţinea şi de biologic, dar şi de psihologic, afirmând că stima de sine se găseşte chiar în genele noastre, doar că noi nu mai suntem obişnuiţi cu ea. Impulsul biologic este acela de a căuta să relaţionăm cu semenii, ceea ce ne determinǎ, adeseori, sǎ încercǎm sǎ fim altcineva decât suntem în realitate, pentru a câştiga iubirea celorlalţi.″ (sursă)

Detalii: Titlu original: I HEART ME. The science of self-love (2015), Traducerea din limba engleză: Maria-Letiția Chiculiță, Nr. de pagini: 264, Domeniu: Dezvoltare personală, Disponibil la Editura Niculescu (2016)

Notițe: ″V-ați născut fericiți. Nu v-ați născut având nevoie să faceți terapie.″ (autorul Michael Neill, carte ″Feel happy now″), film ″The Help″ – bazat pe cartea lui Kathryn Stockett.

Lasă un comentariu