Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini

 “SPLENDIDA CETATE A CELOR O MIE DE SORI este o carte ambițioasă… Hosseini s-a inspirat din ultimii 33 de ani de istorie tumultuoasă a Afganistanului, o istorie a războiului și a opresiunilor de tot felul. Găsim în paginile acestei cărți o poveste tulburătoare despre viața a două femei.” (The New York Times)

DSC06557

Despre autor: “ Khaled Hosseini este unul dintre cei mai citiți și iubiți scriitori din lume, cu vânzări de peste 39 de milioane de cărți la nivel mondial. In 2013 i-a aparut al treilea roman, Si munții au ecou. Cele două romane publicate anterior – Vânătorii de zmeie și Splendida cetate a celor o mie de sori – au fost traduse în 57 de limbi și publicate în 70 de țări. În 2006, a fost numit Ambasador al Bunăvoinței din partea UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați. De asemenea, este fondatorul Fundației Khaled Hosseini.“

Pe scurt: Titlul sugestiv, începutul vioi, miez tulburător și final proporționat corespunzător. Un roman în care tăcerea se chinuie să vorbească legată la gură.

Este o poveste tulburătoare, scrisă prin ochii a două femei, Mariam și Laila, două destine care se unesc la o răscruce de viață pentru a aduce cititorului atâtea dovezi de neputință și sacrificiu, într-o lume și într-un timp („al ocupației sovietice, jihadului dus împotriva ei, războiului civil și al terorii instaurate de regimul taliban”) care par utopice, a căror dimensiuni par a se întinde dincolo de sfera realității și a înțelegerii noastre.

Mi-a fost greu să citesc, mi-e greu să și vorbesc despre, dar mai mult decât atât, mi-e imposibil să cred că a existat și există atâta răutate în respirația acestui Univers, răutate pe care noi, oamenii, o expirăm ca un condens înnăbușitor. Inumanul unor personaje atinge trepte maxime, iar nu de puține dăți rămâi stupefiat de compotamentul lor grotesc; de asemenea, am descoperit rolul femeii in Afganistan și până unde poate ajunge exploatarea acestora.

M-a impresionat până la cer și înapoi povestea celor două protagoniste ale căror gânduri sunt rostite parcă în șoaptă, două exemple de acceptare desăvârșită; mi-a plăcut faptul că autorul trece consecutiv firul narativ prin ochii lui Mariam, apoi prin felul de a percepe ai Lailei și răsturnările de situație, fără a fi pregatit dinainte măcar. Pe lângă nemăsurata suferință pe care o degajă romanul, înflorește o frumoasă poveste de dragoste între Laila și Tariq, o iubire necesară pentru a reintroduce cuvântul „acasă” în vocabularul unei lumi pierdute.

Îi mulțumesc Andrei, pentru că mi-a aruncat această carte în brațe, spunându-mi: „Citește-o! O să îți placă!” Și mi-a plăcut!

Cuvinte cu miros primăvăratec de infinit:

„Iar trecutul se limita la aceste vorbe de înțelepciune: că Iubirea este o greșeală care distruge, iar complicea ei, Speranța, o fantasmă mincinioasă.”
„Zicea ca ești… cum s-a exprimat… cea mai timpurie amintire a lui?”
„[…] dintre toate greutățile cu care s-ar putea confrunta cineva, niciuna nu este mai păcătoasă decât simplul fapt de a aștepta.”
„Va veni o zi în care trăsăturile lui vor începe să alunece din strânsoarea memoriei ei […]”

Concluzie: Este o carte care merită a fi citită de voi toți, v-o recomand cu căldură și înfrigurare în același timp, pentru că din punctul meu de vedere este o poveste care tine spre infinit.

Detalii:
Titlul original: A Thousand Splendid Suns
Traducere din limba engleză: Crenguța Năpristoc
Anul apariției: 2014
Nr de pagini: 400
Gen: Beletristică
Disponibil la Editura NICULESCU

15 gânduri despre “Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini

  1. Și recenzia ta este minunată. Iar cartea nu mai spun. Chiar merită citită nu știu de ce nu am descoperit mai devreme cărțile lui Khaled Hosseini. Sunt sigură că îți va plăcea și Vânătorii de zmeie, iar cea de-a treia, deși nu am citit-o, cred că este la fel de fascinantă.
    Mult succes blogului tău! Îmi plac lecturile tale. Spor la citit! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Recenzia ta mi-a reamintit de faptul ca mi-a fost recomandată Vânătorii de zmeie, carte aflată intr-o listă a celor de citit. Cum lista nu e scrisă, unele titluri alunecă în uitare. Numai că mulțumită acestei minunate recenzii, Khaled Hosseini revine în lista ce urmează a se transforma în lista cărților citite.
    Mulțumesc pentru aducerea aminte!
    Felicitări pentru recenzie!

    Apreciază

  3. Am zis ca mai trec pe aici cand voi fi terminat lectura. Am terminat-o. La inceput am citit cate 30 de pagini pe zi. Apoi, dupa cateva pauze de cate o zi sau doua, 50. Apoi abia asteptam sa reiau lectura si parcurgeam paginile pe nerasuflate; pana am terminat-o. Nu am scris o recenzie; am postat in schimb in vreo trei randuri citate pe blog…
    Am fost atat de impresionat de subiect, de istorie, de talentul literar si narativ al lui Hosseini, incat am vrut sa incep a doua zi One Thousand Splendid Suns (Cetatea celor o mie de sori). Dar Gabriela, cea care mi le-a recomandat, mi-a sugerat sa fac o pauza de cateva luni intre ele. Asa ca am ascultat-o. Intre timp am terminat o carte inceputa demult, iar acum am trecut la un roman cu actiunea in Elvetia din timpul celui de-al doilea razboi mondial, o Elvetie neutra militar, dar care facea afaceri cu toate partile beligerante. Dar m-am departat de subiect.
    Am zis (nu stiu daca am si scris) ca fiecare tara ar trebui sa aiba un scriitor asa cum Afganistanul, cel sfasiat de lupte si de razboaie, il are pe Khaled Hosseini!
    Recomand fara retineri Vanatorii de zmeie!

    Apreciază

Lasă un comentariu