Sentimentul unui sfârșit – Julian Barnes

Precum spuneam și într-un articol anterior, în care vorbeam despre prima carte pe care am citit-o din biblioteca Julian Barnes, “Puls” (volum de povestiri), “Sentimentul unui sfârșit” s-a pliat mult mai tenace pe preferințele mele de lectură, de suspans, de tematică, chiar și de sfârșit de roman (deși am declarat deja că sunt fană povestiri, indiferent de registrul lor).

Așteptările mele de cititor se înclină, mai degrabă, spre acele tipuri de lectură în care povestea reprezintă doar motivul pentru a reflecta la noțiuni precum istorie, timp, memorie, remușcare, îmbătrânire, vulnerabilitate, subiectivitate, amintire, etc, și a te pierde în interpretări incerte. Astfel se poate defini și această lectură!

sentimentul unui sfarsit

sentimentul unui sfarsit

“Sentimentul unui sfârșit” mi-a apărut ca un roman cu substanță, mai concret ca unul extrem de reușit, atât datorită cursului narativ foarte bine închegat și cioplit cu inspirație, cât și prin cugetările oneste și cuvintele ticluite, ce scot la iveală verosimilul sau adevărul, ca o consecință a drumului spre propriul sine. Întâmplările bine trăite, poate că nu dispar niciodată (dar sunt învechite) sau e probabil să apară cândva nesigure, aparent imaginate

Rânduiala memoriei apare ca o așezare a gândurilor și a întâmplărilor, ce s-au petrecut cândva, demult (cu 40 de ani în urmă), personajul, Anthony Webster, așternând amintiri ce ies fantomatice la lumină, la o distanță considerabilă de timp, și se vor clarificate. Pe alocuri, l-am văzut pe acest Tony ca pe un bărbat extrem de vanitos, acel tip de om care își clasează orgoliul înaintea propriului sine, sau ca pe un om ce afișează o indiferență forțată, sau el poate doar a intrat în contact cu oameni nepotriviți? Asta puteți să decideți voi înșivă citind această carte.

sentimentul unui sfarsit

După cum spuneam și în descrierea primului volum citit de la acest autor (“Puls”), una dintre particularitățile scrisului lui Julian Barnes sunt întrebările “pseudoretorice” ce apar potrivit pe parcursul lecturii, ce nu lipsesc nici din acest roman (exemple, mai jos). Astfel, autorul conturează personaje vii, extrem de credibile, cu trăsături transparente, dar autorul provoacă totodată și o conexiune aparte cu cititorul, răsfățându-l cu idei filosofice.

“Cine a zis că memoria e ce credem că am uitat?”

“Cu cât îți rămâne mai puțin timp în viață, cu atât mai puțin vrei să-l pierzi, nu?”

Sinopsis:

“Tony Webster se îndreaptă spre vârsta a treia. După o căsătorie și un divorț liniștit, după o viață molcomă, departe de senzațiile tari, privește în urmă. Amintirile s-au adunat și se cer deslușite. O scrisoare primită de la un avocat declanșează o incursiune în trecut, într-un tărâm în care nimic nu este limpede.  Poveste despre un om care încearcă să se împace cu ce a trăit, cu ce n-a trăit și cu ce crede că a experimentat, Sentimentul unui sfarsit caută adevăruri și explicații. Dar ele sunt la fel de neclare și de capricioase ca memoria însăși.” (sursă)

Cuvinte cu miros primăvăratec de infinit:

“Un englez a spus cândva că mariajul e o masă lungă și plicticoasă, la care budinca se servește la început.” (pag. 67)

“Am impresia că asta ar putea fi una dintre diferențele dintre tinerețe și vârsta înaintată: când suntem tineri, inventăm diverse forme de viitor pentru noi înșine; când suntem bătrâni, inventăm diverse forme de trecut pentru alții.” (pag. 97)

“Cu cât înveți mai mult, cu atât te temi mai puțin. “Înveți” nu în accepțiunea de “studiu universitar” a cuvântului, ci în cea de înțelegere practică a vieții.” (pag. 100)

Concluzie: Cu siguranță, voi mai citi cărți din această serie de autor, pentru că scrisul acestuia este combinația perfectă pentru o lectură reușită: suspans calm până la final, vibrație, metafore inedite, filosofie, cuvinte alăturate cu măiestrie, etc. Și acum mie nu îmi rămâne decât să vă recomand această carte, pentru că într-adevăr merită! Și nu, nu m-am simțit prea bătrână când am citit-o!

Detalii:
Titlu original: The sense of an ending (2011)
Traducere din limba engleză: Radu Paraschivescu
Anul apariției: 2013
Nr de pagini: 178
Colecție: Babel
Disponibil la Editura Nemira

Observație: Găsiți cartea cu o reducere de 45% pe site-ul Editurii, aici.