Iubește ploaia, iubește viața – Dominique Loreau

20160606_223311În primul rând îi mulțumesc Andrei pentru frumoasa surpriză pe care mi-a făcut-o trimițându-mi această carte, atât de plăcută privirii și atât de necesară spiritului.

Despre autoare: “Dominique Loreau, eseistă franceză, trăieşte de peste treizeci de ani în Japonia. A devenit cunoscută în întreaga lume odată cu bestsellerul său Arta simplităţii, vândut în sute de mii de exemplare.” (sursă)

“Iubește ploaia, iubește viața”, de Dominique Loreau, pe care am adăugat-o în Wishlist, după ce a revizuit-o atât de profesionist și atât de ademenitor D-l Dan C. Mihăilescu, într-una din zile, la Cartea de la ora 5 (clipul îl atașez mai jos), mi-a adus înaintea privirii ceva nu am mai trăit nicicând ca cititor în fața filei scrise: ploaia ca pe o poezie infinită și, astfel, întoarcerea omului la natură prin cele mai sensibile senzații de naturalețe elementară și de simplitate senzorială. Dominique Loreau are darul de a “despica” insațiabil senzațiile pe care le trăiește atunci când plouă, sau când se pregătește să plouă, sau după ce ploaia a curățat verdele pământului; ploaia, sub toate formele și derivatele ei, trezindu-i senzații unice, fluide, perceptibile, sonore, atemporale.

iubeste ploaia, iubeste viata

“Înainte de a face pact cu însăși culoarea, ploaia se aliază cu lumina. Reflexii umede, la limita dintre apă și lumină, spectacolul soarelui după ploaie e de o încântare fără margini. Totul pare mai proaspăt, mai curat. Și inimile noastre se simt atunci ca spălate.”

Numai citind un fragment scurt, ca cel de mai sus, îți poți da seama de exaltarea pe care autoarea o are în fața acestui fenomen natural, ploaia, totul desfășurându-se înaintea privirii ei ca sub lentila unui microscop, metaforele vizuale luând amploare cu fiecare picătură cursă.

Tocmai asta mi-a plăcut la acest omagiu scris, adus ploii: abundența imaginilor vizuale, atât cele surprinse de înclinația scriitoricească a autoarei, cât și prin monstre din alți autori japonezi sau nu, atât prin fragmente, cât și prin haikuuri (multe sunt din opera celor mai importanți făuritori de versuri ai perioadei Edo — 1600 – 1868 — Matsuo Bashō, Yosa Buson și Kobayashi Issa). Am savurat de-a dreptul unele versuri silabice!

“Ascultă liniștea

Cum cade

Picătură cu picătură.” (Yeats)

Cuvinte cu miros primăvăratic de infinit:

“A asculta zgomotul ploii într-un fel rafinat și subtil ne poartă în starea de ne-cuvânt: o pură intensitate mentală.”

“În anotimpul ploilor

Zgomote care cad

Sunt tot numai auz.” Bashô

Concluzie: Dacă vă place să ascultați sunetul ploii, dacă sunteți un Regenliebhaber, cum ar zice neamțul, dacă vă bucură picăturile de ploaie căzute din înaltul cerului, dacă ploaia vă purifică, și nu vă udă iritant, atunci trebuie să citiți această carte! Iar cei care se numără printre cei care nu îndeplinesc cerințele enumerate anterior, dacă veți parcurge, picătură cu picătură, această carte, veți ajunge să priviți dintr-o altă perspectivă ploaia și veți zice și voi: “Ei, și ce?! Atâta timp cât mă simt bine, asta e, să plouă!”

Detalii:

Titlul original: Aimer la pluie, aimer la vie (2011)

Traducere din limba franceză: Svetlana Cârstean

Ilustraţia copertei: Ana Wagner

Anul apariției: 2016

Nr de pagini: 192

Colecția Savoir-Vivre

Disponibil la Editura Baroque Books & Arts

Pentru că eu aș mai citi și altceva de aceeași autoare, de exemplu Arta simplității, în imaginile de mai jos găsiți ce s-a mai tradus în limba română, la Editura Baroque Books & Arts:

Dominique Loreau

De aprofundat: ploaia
Reclame

4 gânduri despre “Iubește ploaia, iubește viața – Dominique Loreau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s