Când a trăi înseamnă a reutiliza

Oricine visează ca activitatea-i de toate zilele, cea prin care se obțin acele hârtii trebuincioase, să nu se numească “muncă”, ci mai degrabă “hobby”, ceva de care, se presupune, că nu te-ai plictisi și ceva ce ai putea practica la infinit, și care ți-ar și aduce satisfacția sufletească necesară pentru a înainta cu capul sus și cu zâmbetul până la urechi.

Ce am povestit mai sus, însă, ar putea fi privit de o bună parte a populației ca un ideal greu de înfăptuit, greu de palpat. Poate pentru că unii nu au nicio pasiune, poate că unii vor să aibă acea siguranță financiară și pe prea puțini îi interesează dacă obțin vreo emoție, vreun triumf interior în urma acesteia sau nu. Parcă și trăirile s-au industrializat.

Nici pe departe! Încă se mai pot realiza lucruri de suflet, de minți care, mai degrabă, preferă să acționeze ei înșiși, decât să se lase acționați ca niște păpuși la teatru.

Cum nu aș vrea să o mai lungesc cu introducerea, cei mai puțini dintre voi, dragi cititori, știți că pe lângă dragostea mea pentru lectură, tehnica reutilizării este a doua mea mare pasiune, și nu neapărat pentru că am absolvit o facultate în domeniul energiilor regenerabile, ci pentru că întotdeauna mi-am dorit să pot salva ceva. Chiar și un bec.

Așadar, în urma provocării celor de la Provident: “Ce pasiune ai transforma într-un business, dacă ai avea 10.000 de lei?” m-am auzit rostind un răspuns parcă instinctiv: “Aș reautiliza”. Cu certitudine, aș reutiliza!

Și cum am avut întotdeauna o slăbiciune pentru becurile care se aruncă după ce își pierd lumina, te mai și miri pe unde, aș putea face primii pași în propriul business începând prin reutilizarea becurilor incandescente. Nu am nevoie decât de becurile care se aruncă oricum (și care pot fi chiar periculoase dacă nu se aruncă într-un loc de colectare selectivă), de creativitate cât cuprinde și de un loc potrivit, unde mai apoi le-aș putea expune publicului larg, un spațiu din care cărțile să nu lipsească și nici aburii de ceai/cafea.

becuri reutilizate
Surse obiecte din imagine: 1, 2, 3

Cum ar suna: Cafeneaua “B.E.C”, acronimul putându-se prelungi astfel: Bea Ecologic Ceai? Asta aș face dacă aș avea suma necesară pentru a putea investi.

Îmaginează-te că treci pragul Cafenelei B.E.C: lângă peretele din dreapta rafturi din lăzi de lemn, pe care sunt ordonate atipic cărți vechi și noi, deasupra cărora domnește aerul de anticariat și de carte proaspăt ieșită de sub tipar, amestecat îmbătător cu mirosul tare al boabelor de cafea, proaspăt măcinate. Pe peretele din stânga, cel cu ferestrele, sunt montate rafturi scurte, pe care stau maiestoase becurile reutilizate. În spate este situat spațiul de lucru. Văd totul într-o simbioză perfectă: cărți, reutilizare, ceai/cafea, culori calde (tonuri deschise de vernil, gri, crem și mult alb). Totul arată “bec” (așa îi place tatălui meu să spună), adică perfect organizat!

Cum aș face ca această idee să meargă?

Etapele pot fi mult mai complexe și pot include și alte subetape; mai jos însă am enumerat un prim început de plan. Cam așa:

1. Găsirea locului de închiriat și amenajarea spațiului de colectare a becurilor (afară sau înăuntru, în funcție de spațiu). Se pot amenaja și alte centre de colectare, de exemplu lângă magazinele principale.

2. Renovare, organizare, asamblare, amenajare, decorațiuni interioare. Îmi imaginez un colț din cafenea (cămara de lucru) care să fie rezervat doar pentru reutilizarea becurilor. Acestea vor decora cafeneaua, dar vor putea fi şi vândute aici (poate fi realizat, de exemplu, un catalog separat de prezentare) sau la târguri cu obiecte handmade.

3. Conceperea meniului și a altor produse publicitare (flyere, afișe, etc), precum şi realizarea paginii web. Ideal ar fi ca toate acestea să fie realizate pe perioada renovării.

4. Mai apoi, ideal ar fi ca toate băuturile să fie servite în becuri reutilizate. Oare e posibil?!

5. Inaugurarea cafenelei cu o seară de muzică live. Ulterior, aici se vor aloca seri diferite pentru teatru, literatură și muzică live. Dar înainte de toate, se vor organiza cursuri pe tema reutilizării, pentru cei mici, dar și pentru cei mari (de exemplu: petrecerea timpului în familie prin intermediul reutilizării).

Se pot face atât de multe lucruri din becurile arse: de la vaze de flori, recipiente de depozitare (a bomboanelor, a ingredientelor, a clămițelor, etc), globuri pentru pomul de Crăciun, fețe haioase de Helloween, ghiveche pentru plante, candele, candelabre, clepsidre, până la adevărate piese de artă! Iată câteva idei de reutilizare:

diybazaar-becuri-reciclate-3-vert
Surse imagini: 1, 2, 3
ssd
Sursă imagine: Pinterest

Nu-i așa că sunt geniale?

Acestea fiind spuse, poate cândva mă voi putea bucura de un ceai sorbit dintr-o ceașcă ce aduce a bec reutilizat parcă, într-o cafenea atipică și pe o vreme ploioasă ca cea de acum, gândindu-mă că lumina incandescentă pâlpâie încă.

Iar voi, dragi cititori, ce ați face cu această sumă? În ce ați investi?

Și nu uitați să reutilizați!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s