Portretul lui Dorian Grey – Oscar Wilde

Despre autor: „Poet, prozator și dramaturg de origine irlandeză, adept al principiului „artă pentru artă”, Oscar Wilde (1854 – 1900) a fost ultimul mare scriitor victorian. Viața sa tumultuoasă, plină de pasiuni duse la extrem, a făcut din persoana sa un arbiter elegantiarum și un proscris condamnat la morala și societatea vremii.” (de pe coperta anterioară)

Oscar Wilde, despre unicul său roman: „Romanul meu este otrăvitor, dacă vreți, dar nu puteți nega că este perfect, iar perfecțiunea este ceea ce căutăm noi, artiștii.”

Nu sunt critic literar sau critic de artă să atest perfecțiunea acestei opere, cert este că scrisul lui Oscar Wilde este unul desăvârșit, iar povestea tânărului Dorian Gray expune exact ceea ce a dorit creatorul ei să sublinieze: „estetismul și frumosul ca valoare absolută” și legăturile indispensabile și tainice dintre „viață și artă”, dar obsesia frumuseții absolute și veșnice nu poate atrage după sine decât degradare. Romanul descrie drama unui militant al frumosului, care și-a dorit frumusețea și tinerețea veșnice, neștiind că în spatele acestora stau ascunse viciul și minciuna, valori pentru care trebuie să îți vinzi sufletul la preț redus.

portretul lui dorian grey

Romanul debutează cu scena pictării portretului lui Dorian Gray de către artistul și amicul său, Basil Hallward, acțiunea propriu-zisă prinzând amploare la vizualizarea propriului chip în tablou, acesta rămânând uimit de farmecul propriului ego și dorind cu naivitatea unui copil să rămână așa pentru eternitate. Întâlnirea plină de culoare cu lordul Henry îi schimbă definitiv destinul, fiind atras de acesta, cu o șiretenie și o naturalețe desăvârșite, în plăcerile oferite de societatea de atunci pe un drum al pierzaniei. Sfârșitul este unul iminent.

Mi-a plăcut, în acest roman, dezinvoltura cu care apărea Dorian în societate, ca albul imaculat în aparență, deși în esență este apăsat de propriile-i gânduri și urmărit de fapte condamnabile. Oscar Wilde a creat un personaj unic, cu adevărat credibil. Mi-au plăcut totodată multitudinea de metafore/simboluri și dialogurile deosebite dintre personaje, pline de tâlc, contraziceri elegante și ironie.

Mi-a plăcut în mod special personajul întruchipat de Lordul Henry, după cum remarcă Dan Grigorescu în prefața romanului: „un raissoneur pe care unii contemporani l-au privit ca pe un purtător de cuvânt al scriitorului”. Mi-a plăcut acest personaj care apare când și unde trebuie, zice ce trebuie și rămâne comportamental constant în tot tragismul lui Dorian, în toate inflexiunile existenței lui, acesta doar înaintează în vârstă. Ceva firesc dealtfel!

Concluzie: Da, este o carte care tinde spre infinit. Vă recomand o carte clasică, scrisă impecabil.

Imaginar cu un Unde și un Când: “Portretul lui Dorian Gray” ar putea fi citită într-un concediu petrecut într-un oraș istoric, cu certitudine unul aristrocatic, în care eleganța stilului încă predomină și în care se mai organizează serate.

Detalii:

Titlul original: The picture of Dorian Gray

Traducere din limba engleză: Răzvan Taliu

Anul apariției: 2007 (Editia a 2-a)

Nr. de pagini: 250

Disponibil la Editura LEDA

Eu am cartea în formatul disponibil la Editura Leda, dar volumul se găsește în diferite ediții, implicit la diferite edituri, așadar aveți o gamă variată de alegeri, în funcție de formatul preferat. În imaginile de mai jos am adăugat edițiile disponibile actualmente la: Editura Polirom (2001, 2013 – Colecția Top 10+), Editura Humanitas Fiction (2014), Editura Gramar (2012), Editura Leda (2007, Ediția a 2-a) și Editura Litera (2015).

portretul lui dorian gray

portretul lui dorian gray

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s