Manuscris găsit într-un buzunar și alte povestiri – Julio Cortázar

Povestirile lui Julio Cortázar mi-au dat un simțământ unic, m-au pus față în față cu lumea fantastică într-un fel foarte intim sau, mai degrabă, mi s-a părut că fantasticul îmi apare ca o peliculă transparentă de cuvinte în care îmi pot afunda mâinile dacă doar mi le întind în față, așa de aproape am simțit imaginarul scriitorului argentinian.

manuscris gasit intr-un buzunar si alte povestiri

Povestirile sunt scurte și conduc suspansul cititorului pe o pantă nu foarte abruptă, până când acesta este înconjurat la final de hăuri, din care nu se mai poate sustrage nimeni și nimic, nici măcar cel care mânuiește cuvintele, parcă scriitorul se condamnă pe sine la un anumit tip de final.

Mi-a plăcut imprevizibilul miraculos din povestirile lui Cortázar. Iar dacă realitatea din povestiri ar fi un personaj, ar fi unul extrem de extaziat, deoarece și-a învins prin potrivire impecabilă de cuvinte, banalitatea cruntă, transformându-i-se truismul  într-o întâmplare ba suprareală, ba subreală. Obișnuitul zilnic se destramă natural sub talentul inepuizabil al autorului de a inventa.

Deși este al doilea scriitor din Argentina a cărui operă am avut prilejul să o citesc, după Marcelo Figueras, pot spune, fără să mă îndoiesc nicio clipă, că în scriitura de tip argentinian stă ascuns ceva magic, ceva sclipitor. Poate felul de a povesti ca o daltă ce sapă în profunzimea cuvintelor. Poate darul descrierilor minuțioase. Poate atenția subliminală pentru detaliu.

Și nu m-am înșelat! M-am oprit mai înainte din scris pentru un moment, pentru a căuta portretul scriitorului. De obicei, după ce mă întâlnesc cu opera unui autor nemaicitit, caut imagini, informații biografice și alte opere, dacă vreau să sap mai în profunzimea gândirii sale. Am citit așadar că acesta este un important reprezentant al curentului: realismul magic. Deci sămânța aceea magică care mi-a încolțit înaintea ochilor a confirmat înclinația lui Julio Cortázar pentru cuvinte creatoare de iluzii realistice și, înainte de orice, de magic.

De la volumul de povestiri al lui Eugen Cadaru, care tot în acest curent se încadrează, am realizat că acesta este tipul de scriitură pe care eu, ca cititor, îl aștept sau, mai degrabă, îl caut. Nu vă gândiți că romanele îmi displac, nici pe departe, dar povestirile îmi aduc un fel de plenitudine a felului meu de a citi, mă împlinesc ca cititor.

„Citisem «Bestiario», prima carte de povestiri a lui Cortazar, si de la cea dintii pagina mi-am dat seama ca era un scriitor ca acela care as fi vrut eu sa devin. Ma gindesc la el cu bucuria imensa ca a existat si cu gratitudinea ca ne-a lasat o opera la fel de frumoasa si indestructibila precum amintirea lui.” (Gabriel Garcia Marquez)

Concluzie: Cu siguranță voi mai citi din povestirile lui Julio Cortázar, prea adânc mi s-a infiltrat pofta de realism magic în subconștient ca să nu îmi doresc să îl descopăr mai în profunzime. Iar voi dacă vreți să descoperiți acest curent, consider această selecție de povestiri una extrem de potrivită. Apoi, opriți-vă un timp și asupra povestirilor magice din “A opta zi e-n fiecare noapte” de-ale lui Eugen Cadaru, prin parcurgerea lor m-am molipsit cu istorisiri magice de-a binelea.

Cuvinte cu miros primăvăratic de infinit:

“Timpul se simte mai puțin dacă stăm liniștiți.”

“Tu aparții acelei specii de martori iubitori care până și în visele cele mai groaznice ne încolțesc zâmbind.”

“Bine ar fi să fie așa, bine ar fi să-ți vină să râzi și să-mi demonstrezi ⌈…⌋ că anii îmi dăruiesc în păr alb ceea ce-mi răpesc din inteligență.”

Imaginar cu un unde și un când: Cred că în diminețile spre locul de muncă, în metrou sau în autobuz, fiecare povestire ar putea însoți ca un camarad luminos. Da, cred că ar putea fi o carte potrivită pentru drum, pentru viața de zi cu zi.

Detalii:

Titlul original: Selección de cuentos

Traducere din limba spaniolă: Tudora Șandru Mehedinți

Anul apariției: 2004

Nr de pagini: 408

Disponibil la Editura Polirom

 

Reclame

2 gânduri despre “Manuscris găsit într-un buzunar și alte povestiri – Julio Cortázar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s