Cartea râsului și a uitării – Milan Kundera

331full-milan-kundera
Milan Kundera, într-o imagine, pe care eu o consider extrem de sugestivă. (sursă)

Milan Kundera, romancier și eseist de origine cehă, mi-a apărut ca o revelație, ca un fel de a scrie pe care demult așteptam să îl descopăr, și pe care, cu siguranță, nu voi înceta să îl exploatez. Este acel tip de autor care îl aduce pe cititor în odaia sa cea mai intimă, pentru a expune metafore întemeiate ori pe o prezumție clară, ori pe simțul vieții prea ascuțit, prea realist, prea impregnabil. Cititorul este invitat politicos pe fotoliul din colțul semiîntunecat al camerei, pe brațul căruia se află un trabuc neterminat, uitat, lângă aflându-se o lampă cu abajur și un teanc de cărți din timpuri mai grele.

cartea rasului si a uitarii

Și așa începe “Cartea râsului și a uitării”: cu personaje ce se caută, cu note autobiografice presărate pentru a accentua un soi de dramatism, cu întâmplări neobișnuite, cu obiecte adiacente – derelict, pe care unele personaje se luptă să le scoată la lumină, o lumină prea slabă însă (trecutului nu i se pot modifica setările). Deși cartea conține nenumărate reflexii asupra unor teme fundamentale, adeseori discutate: limbajul, muzica, politica, poezia, jocul, relațiile de familie, sexualitatea privită ca o metaforă (pe această temă se construiesc numeroase situații atipice), acestea reprezintă doar fundalul întâmplărilor sau declanșatorul de neobișnuit.

Volumul conține 7 părți (ca 7 povestiri de sine stătătoare), în care râsul, uitarea și sexualitatea sunt frontierele unor teritorii învecinate, în care cititorul “țopăie” insațiabil de la o metaforă la alta. Cititorul se poate uita pe sine între coperți, pentru a vizualiza niște proiecții ce nu aduc, nici respingere, nici calm, ci mai degrabă o înclinație spre profunzimea lucrurilor. În cele din urmă, cartea lui Kundera rămâne ca o cerneală permanentă.

cartea rasului si a uitarii

Vocea autorului: “Această carte este în totalitatea ei un roman în formă de variațiuni. În succesiunea lor, fiecare capitol, constituie o etapă diferită a unei călătorii ce duce în interiorul unei teme, în interiorul unei idei, în interiorul unei situații unice, a cărei înțelegere se pierde pentru mine în nemărginire. E un roman despre Tamina și, din clipa în care Tamina părăsește scena, devine un roman pentru Tamina.” (pag. 195)

Concluzie: Cu siguranță voi mai citi și alte cărți ce aparțin scriitorului ceh, cum ar fi: “Insuportabila ușurătate a ființei”, “pe care, în ciuda faptului că e cea mai cunoscută dintre cărțile sale, Kundera o consideră drept cea mai proastă” (sursă: Wikipedia), “Iubiri caraghioase” – nuvele, “Gluma” – primul său roman, etc. Prin urmare, vă recomand această carte pentru scrisul inconfundabil al autorului, pentru universul metaforic pe care îl construiește, pentru “promptitudinea” și intimitatea cuvintelor, pentru a citi mai multe despre “litost”, pentru a descoperi o altă carte ce tinde spre infinit.

Imaginar cu un unde și un când: Da, undeva la mare, când vreți să alungați monotonia. O să înțelegeți de ce!

Cuvinte cu miros primăvăratec de infinit:

“Îi spuneam surorii mele, sau îmi spunea ea mie, hai să ne jucăm de-a râsul, vrei?” (pag. 69)

“Omul știe că nu poate cuprinde universul cu soarele și aștrii săi. Mult mai insuportabil i se pare însă faptul de a fi condamnat să rateze și celălalt infinit, cel foarte apropiat și la îndemâna lui. Tamina și-a ratat infinitul iubirii, eu l-am ratat pe tata și fiecare își ratează propria operă, deoarece, urmărind perfecțiunea, pătrunde în miezul lucrului și acolo nu poți merge niciodată până la capăt.” (pag. 194)

Detalii:

Titlul original: Kniha smichu a zapomnéni (1979)

Traducere din limba cehă: Mariana Vorona

Anul apariției: 2013

Nr de pagini: 268

Disponibil la Editura HUMANITAS (Colecția: Seria de autor Milan Kundera)

O altă părere găsiți și pe Bookuria.info.

Iar vouă, dragi cititori de Cărți ce tind spre infinit, vă doresc o primăvară frumoasă, plină de râs, dar nu și de uitare!

 

Reclame

3 gânduri despre “Cartea râsului și a uitării – Milan Kundera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s