Excepționalii – Malcolm Gladwell

“Ceea ce vreau să vă conving în Excepționalii este faptul că acest gen de explicații personale nu funcționează. Oamenii nu se ridică din nimic. […] Cu alte cuvinte, nu este suficient să întrebi cum sunt oamenii de succes. Doar aflând de unde provin putem descoperi logica din spatele dihotomiei oameni de success/oameni ratați.” (Malcolm Gladwell)

În primul rând: Mulțumesc mare, BiblioTerapie (stroke.ro) pentru frumosul concurs organizat acum exact un an, în urma căruia am avut oportunitatea de a câștiga Excepționalii, una dintre cele trei cărți puse la bătaie, în urma răspunsului la o întrebare privind oamenii excepționali din viața noastră.

Exceptionalii Malcolm Gladwell recenzie

Când am văzut titlul acestei cărți, m-am gândit înainte de toate la pură ficțiune, la o narațiune cu un fir epic simplu, despre oameni excepționali ce aveau nimic și din nimic au construit imperii. Cu adevărat cartea este cu si despre oameni excepționali, dar în nici într-un caz ficțiune, ci un studiu complet, fără lacune, atât de bine realizat de domnia sa, Malcolm Gladwell; o argumentare atât de bine închegată a atingerii excepționalului de către oameni cunoscuți, din diverse domenii de activitate, spre exemplu: Bill Gates, Bill Joy, formația Beatles, avocați de renume, etc.

Nu m-aș fi gândit niciodată că jucatorii de hochei pe gheață ajunși în Major Junior A, vârful piramidei, au succes printr-un calcul simplu al destinului. Studiul despre cauzele principale ale prăbușirii avioanelor din anumite companii aeriene, și implicit modalitățile de obținere a unui zbor de succes, mi-au captat literalmente atenția și interesul. Prin aceasta, mi s-a confirmat încă o dată că succesul este doar o urmare a unei bune comunicări.

Am descoperit în această carte că succesul nu ține neapărat de întâmplare pură și nu se atinge doar cu talent înnăscut și nici cu multă muncă. Vă întrebați acum: Dar atunci cum? Evident talentul și mormanul de ore muncite nu trebuie excluse în totalitate din ecuația succesului, dar pe lângă acestea mai sunt necesare și alte ingrediente pentru a-l palpa cu adevărat, plusuri fără de care, chiar și genial fiind – exemplu, Christopher Langan – nu îl poți atinge, oricât de mult ai încerca și oricât de mult ai munci conform genialității tale. Dureros de adevarat!

Dar aceasta e realitatea cu care ne confruntăm; unii, deși cu capacități mentale de geniu, se luptă pentru supraviețuire din cauza absenței spațiului pentru “cultivarea concentrată”, prin urmare a carenței de nonșalanță (“inteligența practică*”), spre exemplu, sau efectiv a neșansei. Prin urmare, “timpul este prea limitat pentru a face dreptate tuturor”.

*Robert Sternberg a definit “inteligența practică” astfel: “să știi ce să spui și cui, să știi când să o spui, și să știi cum să o spui pentru a obține efectul maxim”

Când m-am decis să scriu despre această carte, mi-am zis ca aș putea alege un “cel mai complex sau frumos” capitol, atât prin prisma vocabolarului tehnic, elaborat, dar și prin prezența funcțiilor poetice, dar m-am învârtit, m-am foit și tot nu m-am putut hotărî, toate ating apogeul argumentării concise. Poate, privind prin ochii unei subiectivități absolute, cel despre matematică și câmpurile cu orez, mi-au adus o încântare desăvârșită.

Cuvinte cu miros primăvăratic de infinit:

“Mai mult, cei care au ajuns în vârf nu muncesc mai mult decât ceilalți și atât. Ei muncesc mult, mult mai mult.”

“Exercițiul nu e acel lucru pe care îl faci când ajungi undeva. E acel ceva pe care îl faci ca să ajungi undeva.”

“Efortul pică asupra cuiva ca o sentință pe viață numai dacă nu găsește rezonanță în așteptările respectivului om.”

“Succesul nu este ceva întâmplător.”

Concluzie: Un studiu care tinde clar spre infinit! Și vă recomand această carte, nu pentru că este scrisă de un retor, care are așadar înnăscut talentul de a-și culege cuvinte potrivite, ci pentru că chiar puteți citi fapte extrem de interesante.

Imaginar cu un unde și un când: Îmi imaginez această carte citită într-un birou creat prin tehnica reutilizării. Când? Într-o zi când sunteți puși pe fapte mari.

Pont:

“De ce sunt capacele gurilor de canal rotunde? Dacă nu stiți răspunsul la această întrebare, nu sunteți suficient de inteligent pentru a lucra la Microsoft.*”

Răspuns: “Pentru că un capac rotund nu poate cădea în gura de canal, oricât de mult ai incerca. Un capac rectangular ar putea, tot ce trebuie să faci este să îl înclini într-o parte.”

Detalii:

Titlu original: Outliers. The Story of Success

Traducere din limba engleză: Cătălin Georgescu

Anul apariției: 2009

Nr. de pagini: 271

Gen: Afaceri/Economie

Categoria: Dezvoltare Profesională

Disponibil la Editura Publica

Reclame

Un gând despre “Excepționalii – Malcolm Gladwell

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s