Recenzii: Mintea – John R. Searle, Cartea mută – Sebastian Doubinsky, Domnul Tic (Vol. II) – Laura Baban

Deși ultimele mele articole au avut o varietate de teme – povești închipuite pentru probele SuperBlog 2015 – nu am lăsat deoparte însă în toată această perioadă cărțile și lectura, pasiunea mea dintotdeauna, și cum tematica acestui blog este Cartea care tinde spre infinit, acea carte care îți vine instinctiv în minte când cineva îți cere o recomandare livrească, iată așadar ce am mai citit în ultima vreme:

1. Mintea: Scurtă introducere în filosofia minții – John R. Searle

O ramură a literaturii asupra căreia îmi place când și când să mă aplec ca un lan de grâu în suflarea vântului tomnatic, este literatura filosofică. Cu prilejul acestui articol, îi mulțumesc Mihaelei – Cărți și călătorii – pentru cartea de față, care mi-a căzut în mâini în urma unui concurs organizat pe blogul ei.

“John R. Searle este profesor în Departamentul de Filosofie al Universității California, Berkeley.” (coperta posterioară a cărții)

Cartea debutează cu cele 12 probleme pe care le ridică mintea, de la Decartes și succesorii lui până la teoriile existente actualmente, oferind soluții explicate pe înțelesul tuturor. Mai apoi, autorul explică într-un stil comprehensibil subiecte ca: materialism (behaviorism, fizicalism, funcționalismul computațional), conștiința, intenționalitatea, liberul arbitru, inconștientul, percepția. Pentru cei pasionați de domeniul minții, dar nu numai, această carte constituie, cu siguranță, un pas înainte și o lectură captivantă. Pentru mine, această carte a fost ca un manual școlar plin de informații clasificate, câteva denumiri fiindu-mi total necunoscute, de exemplu monismul (monism mentalist – idealism și monism materialist – materialism).

“Știința fizică este incompletă. Sufletul nostru este ceva care se suprapune peste restul lumii. El este creat prin intervenție divină și nu face parte din lumea fizică așa cum este descrisă de știință.”

20151001_183934 (2)Detalii:

Titlu original: Mind: A brief introduction (2005)

Numele complet al autorului: John Rogers Searle

Traducere din limba engleză: Iustina Cojocaru

Publicată de Editura Herald (2013)

Nr. pagini: 333

2. Cartea mută – Sébastian Doubinsky

“Cartea mută” face parte din colecția “Cartea de pe noptieră” (nr. 139), o serie de volume mai puțin cunoscute, dar interesante, după cum am menționat și anterior. Cele câteva zeci scurte de pagini au fost parcurse extrem de repede, în primul rând prin simplitatea limbajului, dar și prin suspansul ce susține povestioara.

Cartea prezintă vacanța topografului Alessandro Salomonsen, perioadă în care decoperă pe insula Santo Domenico (Sicilia) cu locuri magice, învăluite de mister, prin identitatea cărora personajul principal trăiește sentimente uitate. Mi-au plăcut îndeosebi notațiile acestuia, pe fundalul peisajului exotic.

Observația criticului: “O carte solară plină de omenesc (adică de umbre), de citit vara, eventual pe o insulă.”

“Există contraste pe care avem tendința să le uităm, dar ele revin ca un elastic rupt pe neașteptate. Unul dintre ele este frumusețea apusului de soare văzut pe fereastră în timp ce soția îți vorbește despre divorț.”

20151017_153347

Detalii:

Titlu original: Le livre muet

Traducere din limba franceză: Daria – Laura Bârsan

Publicată de Editura Humanitas (2008)

Colecția: Cartea de pe noptieră, nr. 139

Nr. pagini: 132

 

3. Domnul Tic și alte iubiri de prin lume (Vol. II) – Laura Baban

domnul tic vol IIAl doilea volum al Laurei Baban mi-a adus din nou un zâmbet perpetuu pe buze. După cum am mai spus și anterior, vorbele Laurei au ceva magic frământat în ele, și cred că lucrul ce le diferențiază de celelalte cărți este sinceritatea absolută și sentimentul de destăinuire pe care îl ai când citești. Parcă nu lipsește nimic, toate cuvintele au miros primăvăratic de infinit. Trebuie să recunosc că de-abia aștept să citesc volumul III.

Vă recomand din suflet cărțile Laurei, sunt pline de sentimente pure și de aventură, cu Tic cel năzdrăvan!

Detalii:

Comenzi online: www.laurababan.ro, www.shop.savonia.ro

Anul publicației: 2015

Nr. pagini: 303

Reclame

Un gând despre “Recenzii: Mintea – John R. Searle, Cartea mută – Sebastian Doubinsky, Domnul Tic (Vol. II) – Laura Baban

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s