Prah. Teatrul independent T.a.C.T din Sighișoara.

Am avut plăcerea să particip sâmbăta trecută (în urma invitației primite de la Forumul German – Român StuttgART) la piesa de teatru „Prah”, pusă în scenă de Teatrul independent T.a.C.T. venit din frumoasa Sighișoară. “Prah” este făurită meșteșugește de György Spiró (regia: Cristian Ioan, traducerea şi adaptarea: Zeno Fodor), iar Gianina Iconaru și Ştefan Abrudan (în distribuție) au jucat-o cu naturalețe și pricepere, de parcă scena era chiar lumea lor de toate zilele. Pesemne că așa și e.

Spectacolul prezintă o familie umilă, simplă, care își târâie zilele ca un om bătrân în fața soarelui cu raze molatice, cu copii care cer tot mai mult, cu datorii obișnuite. Zi după zi, viața cu aceleași griji gri, cu aceleași disperări, cu același parfum de ploaie care picură prin tavanul casei, amestecat cu miros de lut, se repetă instinctiv. Totul până în ziua spectacolului, când soțul este norocosul câștigător al marelui premiu Loto. Comedie. Nebunie. Disperare. Gânduri ce trec dincolo de orizontul imaginabil. Și râsul nostru, al spectatorilor, care acompaniază sonor mirosul de mâncare dată în clocot. Râsul întotdeauna face bine.

Abia așteptam să înceapă piesa să văd cutia de cacao, de la care e împrumutat titlul. Când am intrat în sală și m-a izbit imaginea decorului, m-am văzut cât o neghină în casa bunicilor. Aceeași coloristică simplă și caldă, același simtământ de „acasă”. Și când au început să mișune și actorii prin ea, familiaritatea cu care ne-a întâmpinat prezența lor, m-au făcut să mă așez confortabil, ca într-un fotoliu lângă o sobă mocnindă. Parcă îi știam dintotdeauna!

20150912_191852

20150912_215837

Și cred că o piesă de teatru desăvârșită este cea în care actorii uită de public, și joacă ca pentru ei înșiși. De aici naturalețea.

prah
(sursă)

Seara s-a încheiat cu o discuție ca între prieteni ce nu s-au văzut de multă vreme, despre Sighișoara de ieri și de azi; ce se poate vedea (Turnul cu ceas, cetatea, împrejurimile, cățelul orașului, etc) și care este perioada cea mai prielnică pentru o vizită. Am aflat astfel că în ultimul week-end din luna iulie se desfășoară festivalul „Sighișoara Medievală”, cel mai vestit din Sighișoara. Din experiența mea personală vă declar că Sighișoara este frumoasă cu totul, oricând în an, tot timpul se găsește ceva de făcut. Eu am fost într-un noiembrie friguros, dar cu un soare călduț, care ne-a răsfățat părintește pe tot parcursul micii excursii.

sighisoara
Turnul cu ceas! (19.11.2011)
DSC08492
Cățelul simpatic al orașului! (19.11.2011)

La încheiere, vă recomand cu drag să mergeți la această piesă de teatru, și în Sighișoara totodată!

Teatrul independent T.a.C.T. își desfășoară activitatea în Sala „Teutsch” de la Central Park Hotel, Sighişoara. „Biletele le puteţi procura de la Recepţia Central Park Hotel sau rezervându-vă locul la numerele de telefon: 0787 586 228 sau 0761 505 148. Preţul unui bilet este de 15 lei.” (http://www.sighisoara.ro)

Adresă hotel: Piața Hermann Oberth 25, 545400, Sighișoara

P.S. Iar eu abia îi reaștept cu drag!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s