Copilul – umbră – P.F. Thomése

„Copilul – umbră” este o incidență de gânduri amețitoare, am avut aceeași senzație de gol și de apăsare ca și în cazul „Jurnalului unui om dezamăgit”, deși sunt situații complet diferite. Sunt cărți în urma cărora nu mai ești în totalitate același, ceva se mișcă cu precauție și provoacă o altă bătătură infirmă într-un cotlon al tăcerii, pe peretele acelui colț din minte în care stai câteodată cu genunchii în brațe și nemișcat ca o stâncă, unde te uiți nicăieri și pretutindeni. Ca într-o pauză de viață.

11994229_989150464439337_2049462944_n

În ceea ce privește conținutul, „Copilul – umbră” cuprinde „49 de fragmente de proză poetică și reflexivă” (Andrei Anastasescu în postfață), este un jurnal pe care îl asculți într-o sală goală de teatru, în care orice mișcare a tăcerii stânjenitoare îți întoarce privirea. O meditație în desfășurare. O metempsihoză a durerii, a neputinței, în cuvinte acronice ce subliniază stări poetice pure, austere .

Deși doar câteva zeci scurte de pagini fără vârf, am citit greu, am recitit unele paragrafe, am reflectat adesea în miezul cuvintelor. Sensul se împiedică câteodată și cade în nonsens.

Cuvinte cu miros tomnatec de infinit:

„Când ai pierdut suficient de mult, timpul trecut devine, cu timpul, ceea ce a fost la început timpul viitor: visul unei depărtări în care poți dispărea, un orizont dincolo de care sunt posibile oricâte noi încercări și unde, în ciuda sfârșitului a tot și toate, speranța, misterioasă, continuă să existe.” (pag. 58)

Concluzie: O carte care face parte din infinit.

Detalii:

Titlu original: Schaduwkind (2003)

Traducere din neerlandeză de Andrei Anastasescu

Nr. pagini: 112

Colecția: Memorii/Jurnale

Disponibil la Editura Humanitas (2008)

P.S. Nu am vorbit până acum de calitatea traducerii unei cărți dar aceast volum exemplifică o formă autentică, desăvârșită, a textului în limba română, nu am avut sentimentul, pe parcursul lecturii, că citesc un text tradus. Din punctul meu de vedere, traducerea este o caracterictică de o importanță majoră în lectura unei cărți.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s